Rekrytori Ukraina -evenemanget erbjuder jobbmöjligheter för ukrainare

Rekrytori Ukraina -rekryteringsevenemanget hålls i Helsingfors mässcentrum 7.3.2023 klo 12–16. Evenemanget är öppet och gratis för alla arbetssökande och syftar till att hjälpa arbetsgivare att rekrytera lämplig arbetskraft i Finland bland ukrainare och andra yrkesutövare som har flytt från det ryska angreppskriget. Helsingfors stad är också på plats för att erbjuda olika jobbmöjligheter. Helsingfors borgmästare Juhana Vartiainen fungerar som beskyddare för evenemanget.
En grupp deltagare i ett rekryteringsevenemang i ett stort rum.
Rekrytori-evenemanget för ukrainare ordnades också på hösten 2022 i Esbo Metro Arena. Bild: Mikko Honkala

– Enligt vår erfarenhet är företagen i Helsingfors intresserade av att erbjuda jobb till personer med ukrainsk bakgrund, men det har funnits utmaningar med att matcha arbetsplats och arbetsarbetare. Vi vill göra allt vi kan för att hjälpa så många som möjligt av dem, som flytt från Ukraina att hitta möjligheter i Helsingfors. Det är roligt att se att så många olika företag deltar. Jag tror och hoppas att så många som möjligt kommer att hitta ett jobb via evenemanget", säger Helsingfors borgmästare Juhana Vartiainen.

Evenemanget är gratis för arbetsgivare och arbetssökande

Totalt kommer nästan 100 olika aktörer att finnas på plats på Rekrytori Ukraina -evenemanget för att erbjuda jobbmöjligheter. Bland dessa finns stora nationella och internationella arbetsgivare som har jobb som passar ukrainare som kommit till Finland. I evenemanget möts också affärs- och utvecklingsföretag med företag i egna regioner. Tidpunkten för evenemanget på vårvintern är också bra för rekrytering för de deltagande företag som erbjuder sommar- och säsongsarbete.

Helsingfors stad är också involverad på många sätt. Staden deltar bland annat inom utbildningsområdet, Stadin Ammattiopisto, stadens arbetsförmedling och projektet Talent Helsinki, projektet Talent Helsinki som främjar anställningen av högskoleutbildade internationella experter. Staden vill använda rekrytori-evenemanget för att sprida information om att det är möjligt för ukrainare i Helsingfors att få en bra start i sitt nya liv. Staden erbjuder en mängd stöd, råd, hjälp och vägledning.

Förutom arbetsgivarnas egna platser kommer evenemanget att innehålla en CV-skola och en jobbvägg för att hjälpa arbetssökande. På jobbväggen samlas företagens platsannonser med QR-koder, så att man kan utforska de lediga jobben på egen hand. Språkstöd kommer att ges på ukrainska, ryska och engelska.

Helsingfors stad vill hjälpa ukrainare att hitta jobb

Rysslands aggressionskrig i Ukraina har redan pågått i ett år. Oron om Ukraina och dess befolkning är närvarande varje dag. Helsingfors stad har gett och kommer att fortsätta att ge stöd, utöver humanitärt bistånd och stöd till organisationer som hjälper ukrainare i Helsingfors, bl.a. genom att erbjuda tjänster, stöd och vägledning till dem som flytt från kriget.

Helsingfors vill också göra allt som står i dess makt för att hjälpa människor som flytt från Ukraina att hitta arbete. Syftet med stadsstrategin är att förbättra sysselsättningsmöjligheterna för Helsingforsborna och att se till att både företagen och staden har tillgång till tillräckligt med kvalificerad arbetskraft. Staden har en möjlighet att underlätta matchningen på arbetsmarknaden och rekryteringsevenemanget har en viktig roll att spela i detta sammanhang.

Rekrytori Ukraina organiseras av ett brett nätverk av myndigheter och frivilligorganisationer. Förutom Helsingfors stad deltar Nylands TE-byrå, Företagarna i Finland rf., Stadin ammatti- ja aikuisopisto samt Helsingfors mässcentrum. Andra viktiga samarbetspartners är ukrainska föreningen för ukrainare i Finland UYS och Lippulaiva Ukraina Help Center, som ansvarar för att nå ut till ukrainska arbetssökande och ge språkstöd, samt Mannerheims barnskyddsförening MLL. Evenemanget produceras av Honkalamedia Oy.

Rekrytori-evenemanget ordnades för första gången i höstas i Esbo Metro Arena. Vid det tillfället besökte 1300 arbetssökande evenemanget. 60 arbetsgivare, kommuner och utbildningsinstitutioner deltog. Evenemanget har också arrangerats i Koskikeskus i Tammerfors i början av februari 2023.

Läs mer