Helsinki Think Company on tukenut akateemista yrittäjyyttä jo 10 vuotta

Helsingin yliopiston yrittäjyysyhteisö Helsinki Think Company juhlii tänä syksynä 10-vuotista taivaltaan. Helsingin yliopiston ja Helsingin kaupungin yhteisprojektina aloittanut Helsinki Think Company on toiminut jo vuosikymmenen ajan akateemisen yrittäjyyden ja yhteiskunnallisen muutoksen suunnannäyttäjänä.
Ihmisiä juhlatilassa.
Helsinki Think Company täyttää 10 vuotta. Kuva: Samuli Vienola

Helsinki Think Company perustettiin vuonna 2013 Helsingin yliopiston ja Helsingin kaupungin yhteisprojektina. Tavoitteena oli luoda inspiroiva yhteisö yliopisto- ja yritysmaailman kohtauspaikaksi, joka mahdollisti monitieteisen yhteistyön ja kannusti opiskelijoita oppimaan yrittäjyystaitoja matalan kynnyksen toiminnan kautta. 

Think Companyn ensimmäinen yhteistyöskentelytila avattiin Vuorikadulle Kluuviin. Seuraavina vuosina yhteistyöskentelytilat laajenivat myös Viikin, Meilahden ja Kumpulan kampuksille.

- On ollut ilo seurata Helsinki Think Companyn kasvua. Muistan, kun ensimmäisen toimipisteen avaamisen yhteydessä ovelle syntyi jono yrittäjyyttä janoavista opiskelijoista ja tutkijoista. Sen jälkeen yrittäjyyteen ja innovointiin liittyvät toiminnot ovat kehittyneet valtavasti Helsingin yliopistolla ja me kaupungilla haluamme olla mukana vahvistamassa tätä kehitystä, toteaa Helsingin kaupungin elinkeinojohtaja Marja-Leena Rinkineva.

Think Companyn kymmeneen vuoteen onkin mahtunut yrittäjyysohjelmia, yhteiskunnallisiin haasteisiin pureutumista ja innovatiivisia ratkaisuja. Ajatustason konseptista liikkeelle lähteneestä ideasta on kasvanut lämminhenkinen yhteisö, johon kaikki ovat tervetulleita. 

Think Company on synnyttänyt yli 100 yritystä eri tieteenaloilta 

Helsinki Think Companyn toiminnan ytimessä on ollut halu rohkaista opiskelijoita yrittäjyyden polulle. Kampuksilla on järjestetty satoja matalan kynnyksen tapahtumia, joissa opiskelijat ovat saaneet ensikosketuksen akateemisen osaamisen käytännön hyödyntämiseen. Työpajoissa yrittäjyydestä on tehty helpommin lähestyttävää opettelemalla yrityksen perustamistaitoja ja hiomalla alkuvaiheen yritysideoita kohti käytännön toteutusta.

Think Companyn toiminnasta onkin ponnistanut vuosien saatossa yli 100 eri tieteenaloja edustavaa yritystä, joiden palvelut ja tuotteet vaihtelevat hiilijalanjäljen laskemisesta vegaaniseen jäätelöön.

Yhteiskunnallisiin haasteisiin pureutuvat yrittäjyysohjelmat ovat Think Companyn toiminnan ytimessä

Think Companyn toiminnan ytimessä ovat alusta asti olleet erilaiset yrittäjyysohjelmat. Ohjelmien tavoitteena on paitsi luoda käytännön ratkaisuja tosielämän haasteisiin, myös tuoda eri alojen osaajia yhteen, rohkaista heitä löytämään omat vahvuutensa ja kokeilemaan yrittäjyyden työkaluja. Ohjelmat auttavat myös jo valmiin yritysidean omaavia levittämään siipensä ja viemään ideansa eteenpäin.

Yrittäjyysohjelmien teemat ovat olleet monipuolisia ja ajassa kiinni. Niissä on pureuduttu esimerkiksi Itämeren tilan kohentamiseen, kiertotalouteen, mielenterveyspalveluihin ja nuorten syrjäytymiseen.

Vuosien varrella monitieteinen osallistujajoukko on myös ratkonut kiperiä yhteiskunnallisia ongelmia kymmenissä ratkaisukilpailuissa ja haasteissa yritysten, ministeriöiden ja kaupunkien kanssa. Yhteistyön tuloksena on syntynyt ratkaisuja ja yrityskonsepteja niin muistisairauksien ennaltaehkäisyyn, vihapuheen vähentämiseksi kuin työhyvinvoinnin kohentamiseksi ja tasa-arvon lisäämiseksi pelialalla.

Myös Helsingin kaupunki haluaa kaupunkistrategiassaan olla vahva yritysten kilpailukykyä tukeva toimija, jossa kehitetään globaalisti merkityksellisiä ongelmia ratkaisevaa liiketoimintaa. Lisäksi kaupungin tavoitteena on, että helsinkiläinen yritystoiminta kasvaa, uudistuu ja monipuolistuu. Tärkeitä painopisteitä ovat kaupungin yritysmyönteisyyden kehittäminen ja yrittäjyyden mielikuvan tukeminen. Tässä työssä Think Companyn kaltaisilla yhteisöillä on tärkeä rooli.

Vuosikymmenen matkaa juhlitaan 5. lokakuuta

Think Companyn juhlasyksy alkaa 5. lokakuuta Helsingin yliopiston Tiedekulmassa järjestettävällä Miten Maailmaa Muutetaan -puhujatilaisuudella. Tapahtumassa Tiedekulman Stagelle nousee edustava joukko eri alojen ammattilaisia ja suunnannäyttäjiä kuten presidentti Tarja Halonen, kirjailija ja some-vaikuttaja Mona Bling sekä toimittaja Ina Mikkola. He muistuttavat, että kaiken ytimessä on ihmisen kokoinen toimijuus: jokainen voi muuttaa maailmaa omalla tavallaan. Konkreettisen muutoksen aikaansaaminen onkin ollut koko 10-vuotisen taipaleen ajan Think Companyn toiminnan ytimessä.

Lisää aiheesta

Lue lisää kaupungin yrityspalveluista kumppaneille ja kehittäjille

Helsinki Think Company: 10 vuotta vaikuttavaa yrittäjyyttä

Ilmoittaudu Miten Maailmaa Muutetaan -tilaisuuteen 5.10.2023

Tutustu Think Companysta startanneisiin yrityksiin alumni-tarinoissa