Saknar du studieplats? Navigatorn hjälper dig vidare

Navigatorn är en tjänst för unga i åldern 15–29 år som är avsedd för olika vardags- och livssituationer. Stöd och rådgivning erbjuds på många sätt bland annat för att söka arbets- och studieplats.
Fyra personer sitter på stranden.
Bild: © Juha Valkeakoski / Helsingfors stad

Studiehandledarna kan träffas utan tidsbokning under måndagar, onsdagar, torsdagar och fredagar klockan 12–16 i Navigatorn. Studiehandledarna hjälper dig att bekanta dig med olika branscher, utbildningar och utbildningsinnehåll och söka till olika utbildningar. Handledning fås även för många andra utbildningsalternativ utöver examensutbildningarna, till exempel för studiekurser och kortkurser inom olika branscher.

Rådgivningen vid Navigatorn ger stöd för planering av utbildning, och speciallärarna stöder dig vid inlärningssvårigheter utan tidsbokning tisdagar kl. 12–16. Till exempel inlärningssvårigheter eller livssituationen kan medföra utmaningar i inlärningen.

Yrkesvalspsykologen tar emot unga vid rådgivningen vid Navigatorn utan tidsbokning onsdagar kl. 12–16. Man kan komma och diskutera med psykologen när det känns svårt att göra val och planera framtiden.

Navigatorns sektorövergripande läropliktsteam består av studiehandledare, socialarbetare, läropliktshandledare och hälsovårdare. Teamet handleder läropliktiga unga i åldern 15–17 år som saknar studieplats. Skolorna och läroanstalterna anmäler den ungas uppgifter till teamet när studierna har avbrutits eller den unga inte har fått studieplats eller fått inleda nya studier. 

Via Navigatorn får man fribiljetter till Finlands största utbildnings- och karriärevenemang, Studia-mässan , där även Navigatorn är utställare. På mässan har man möjlighet att bekanta sig med olika läroanstalters utbud och höra specifikare om utbildningarnas innehåll. Mässan arrangeras 28–29.11.2023 i Helsingfors Mässcentrum. Mer information fås närmare evenemanget från Navigatorn samt på Navigatorns webbplats och Instagram-konto.

Information om ansökan till högskola och tips för sökande av en egen riktning

På inträdesprovsträffen 19.9.2023 berättas tips och information om inträdesproven för dem som söker till högskola och förberedelserna inför dem. På evenemanget är det möjligt att ställa frågor som man själv grubblar på. Det avgiftsfria evenemanget är avsett för personer under 30 år.

I gruppen Mun suunnat, mun polut, som ordnas under september–oktober, kan man under handledning söka en egen väg in i studie- och arbetslivet. Gruppen kräver ingen förhandsanmälan.

Stöd erbjuds för att överväga egna val

Navigatorns studiehandledare lugnar ner personer och säger att det inte är någon fara, fastän man inte lyckats få en studieplats. I detta skede är det ännu möjligt att fundera på sina egna intressen och framtidsplaner. Ansökningsomgångar för utbildning erbjuds kontinuerligt om det känns aktuellt att inleda studier.

Yrkesexamina på andra stadiet kan sökas i den öppna ansökningsomgången året om. Ansökningar till gymnasieutbildning kan också hittas under läsåret. Högskolornas gemensamma ansökan är öppen tre gånger om året. Utöver examensutbildningarna kan den egna vägen framåt hittas från mindre studiehelheter och kurser, där man kan bekanta sig med en eller flera branscher.

Dessutom erbjuds utbildning som handleder för examensutbildning (hux), studiestigar vid öppna yrkeshögskolor, kurser och studiehelheter vid öppna universitet eller årliga möjligheter till folkhögskolor. Även Ungdomsverkstäderna är ett angenämt alternativ för många. Någon vill i sin tur resa utomlands för att till exempel delta i frivilligarbete. Den egna branschen kan ibland hittas precis under mellanåret.