Oletko vailla opiskelupaikkaa? Ohjaamo auttaa eteenpäin

Ohjaamo on 15-29-vuotiaiden nuorten palvelu arjen ja elämän eri tilanteisiin. Tukea ja neuvontaa tarjotaan muun muassa työ- ja opiskelupaikan etsimiseen monin tavoin.
Neljä ihmistä istuu rannalla.
Kuva: © Juha Valkeakoski / Helsingin kaupunki

Opinto-ohjaajat ovat tavattavissa ilman ajanvarausta maanantaisin, keskiviikkoisin, torstaisin ja perjantaisin kello 12–16 Ohjaamossa. Opinto-ohjaajat auttavat erilaisiin aloihin, koulutuksiin ja koulutusten sisältöihin tutustumisessa ja koulutuksiin hakeutumisessa. Ohjausta saa myös monista muista koulutusvaihtoehdoista tutkintokoulutusten lisäksi, esimerkiksi eri alojen tutustumis- ja lyhytkursseista.

Ohjaamon neuvonnassa saa tukea koulutuksen suunnitteluun ja oppimisen haasteisiin erityisopettajilta tiistaisin kello 12–16 ilman ajan varausta. Haasteita oppimiseen voivat aiheuttaa esimerkiksi oppimisvaikeudet tai elämäntilanne.

Ammatinvalintapsykologi ottaa nuoria vastaan Ohjaamon neuvonnassa ilman ajanvarausta keskiviikkoisin kello 12–16. Kun valintojen tekeminen ja tulevaisuuden suunnittelu tuntuu vaikealta, psykologin kanssa voi tulla keskustelemaan.

Ohjaamon moniammatillisessa oppivelvollisuustiimissä on opinto-ohjaajia, sosiaalityöntekijöitä, oppivelvollisuusohjaajia ja terveydenhoitaja. Tiimi ohjaa 15–17-vuotiaita ilman opiskelupaikkaa olevia oppivelvollisia nuoria. Koulut ja oppilaitokset ilmoittavat nuoren tiedot tiimille, kun opinnot ovat keskeytyneet tai nuori ei ole saanut opiskelupaikkaa tai päässyt aloittamaan uusia opintoja. 

Ohjaamon kautta saa vapaalippuja Suomen suurimpaan koulutus- ja uratapahtumaan Studia-messuille , jossa Ohjaamokin on näytteilleasettajana. Messuilla on mahdollisuus tutustua eri oppilaitosten tarjontaan ja kuulla tarkemmin koulutusten sisällöistä. Messut ovat 28.–29.11.2023. Helsingin Messukeskuksessa. Lisätietoja saa lähempänä tapahtumaa Ohjaamosta paikan päältä sekä Ohjaamon verkkosivuilta ja Instagram-tililtä.

Tietoa korkeakouluun hakeutumiseen ja vinkkejä oman suunnan etsimiseen

Pääsykoetreffeillä 19.9.2023 kerrotaan vinkkejä ja tietoa korkeakouluun hakeville pääsykokeista ja niihin valmistautumisesta. Tapahtumassa on mahdollista kysyä itseä mietityttävistä asioista. Maksuton tapahtuma on alle 30-vuotiaille.

Syys-lokakuun aikana järjestettävässä Mun suunnat, mun polut -ryhmässä voi ohjatusti etsiä omanlaista polkuaan opiskelu- ja työelämään. Ryhmään ei tarvitse ilmoittautua ennakkoon.

Omien valintojen pohdintaan tarjotaan tukea

Ohjaamon opinto-ohjaajat rauhoittelevat, ettei hätää ole, vaikkei opiskelupaikkaa ole onnistunut nappaamaan. Tässä kohtaa on mahdollisuus vielä pohtia omia kiinnostuksia ja tulevaisuuden suunnitelmia. Jos opiskelujen aloittaminen tuntuu ajankohtaiselta, niin koulutushakuja on tarjolla jatkuvasti.

Toisen asteen ammatillisiin tutkintoihin voi hakea jatkuvassa haussa ympäri vuoden. Lukiokoulutuksen hakuja voi löytyä myös lukuvuoden aikana. Korkeakoulujen yhteishaku on avoinna kolme kertaa vuodessa. Tutkintokoulutusten lisäksi oma polku eteenpäin voi löytyä pienemmistä opintokokonaisuuksista ja kursseista, joissa pääsee tutustumaan yhteen tai useampaan alaan.

Lisäksi on tarjolla TUVA-koulutusta, avoimien ammattikorkeakoulujen polkuopintoja, avoimen yliopiston kursseja ja opintokokonaisuuksia tai kansanopistovuosimahdollisuuksia. Myös Nuorten työpajat ovat monelle mieluisa vaihtoehto. Joku puolestaan haluaa lähteä ulkomaille esimerkiksi vapaaehtoistyöhön. Oma ammattiala voi toisinaan löytyäkin juuri välivuoden aikana.