Arbetsgivare och arbetssökande inom den gröna sektorn möttes vid ett rekryteringsevenemang

Helsingfors sysselsättningstjänster ordnade torsdagen den 8 februari det första rekryteringsevenemanget för den gröna sektorn i samarbete med sektorns arbetsgivare. Evenemanget ordnades på Helsingfors stadshus och besöktes av ett stort antal ivriga arbetssökande.
Matti Invenius och Mari Jokinen representerar RTK-Palvelu Oy vid företagets avdelning.
Matti Invenius ja Mari Jokinen edustavat RTK-Palvelu Oy:n esittelypisteellä. Kuva:
Christoffer Sohlberg

Fyra arbetsgivare inom den gröna sektorn var på plats och berättade om sysselsättningsmöjligheterna inom sektorn: GRK Suomi Oy, RTK-Palvelu Oy, Viherpalvelut Hyvönen Oy och evangelisk-lutherska kyrkan i Finland. Under evenemanget kunde deltagarna presentera sig för arbetsgivarna, utbyta tankar om arbetet inom den gröna sektorn och ge sitt CV till arbetsgivarna. Det var också möjligt att utarbeta ett CV på plats om den arbetssökande ännu inte hade en sådan.

  • Tanken om att ordna ett rekryteringsevenemang för den gröna sektorn uppstod på grund av det dåliga sysselsättningsläget inom byggbranschen. Inom den gröna sektorn finns nämligen många uppgifter där arbetserfarenhet inom byggbranschen är till nytta. Vi vill ordna motsvarande evenemang också i framtiden och erbjuda såväl studerande och yrkespersoner inom den gröna sektorn som branschbytare möjligheter att möta arbetsgivare inom sektorn, berättar Escocia Nsuku, planerare för rekrytering och samarbete med företag vid Helsingfors sysselsättningstjänster.

Evenemanget fick beröm av såväl de arbetssökande som arbetsgivarna

En av deltagarna i evenemanget var Esamatti Laakso, som blev intresserad av evenemanget då arbets- och näringstjänsterna berättade om det. Laakso har arbetat inom den gröna sektorn en lång tid och upplever att rekryteringsevenemang är en fin möjlighet för arbetssökande att skilja sig ur mängden vid arbetssökning och öva på att sälja sitt kunnande till arbetsgivare.

  • Jag anser att det är mycket nyttigt och nödvändigt att det inom den gröna sektorn ordnas egna rekryteringsevenemang där människor kan mötas ansikte mot ansikte. Det skulle också vara viktigt att kommunicera om evenemangen till läroanstalterna, som kunde delta i dem med elevgrupper, säger Laakso.

RTK-Palvelu Oy:s representanter Mari Jokinen och Matti Invenius var på plats för att berätta om lediga arbetsplatser inom fastighetsskötsel, städning och gröna tjänster i huvudstadsregionen. Ett stort antal intresserade arbetssökande besökte företagets avdelning.

  • Det har varit fint att träffa olika personer i evenemanget. Vi har bland annat kunnat nätverka med sysselsättningstjänsternas representanter, bekanta oss med studerande inom sektorn och branschbytare samt utbyta erfarenheter med andra företag inom sektorn. Vi hoppas att deltagarna kommer ihåg RTK-Palvelu och att de tack vare evenemanget får en ännu bättre uppfattning om hela gröna sektorn, berättar Jokinen och Invenius.

GRK Suomi Oy:s representanter Jere Hänninen och Tomas Tilli var också glada över deras givande möten med arbetssökande:

  • Det har varit trevligt att prata med deltagarna och vi har redan träffat flera potentiella arbetstagarkandidater. Vi söker huvudsakligen nya grönarbetare samt rörmontörer till infrastrukturjobb. Vi hoppas att människorna efter evenemanget kommer ihåg att vi på GRK också gör mycket grönbygge.

Läs mer:

Hjälp med att söka jobb