Anställningsrådgivningen hjälper dig med problem i arbetslivet

Helsingfors sysselsättningstjänster erbjuder anställningsrådgivning till sina kunder. Tjänsten är efterfrågad eftersom arbetssökande ofta har frågor om bland annat arbetsavtal och anställningsvillkor.

Sedan hösten 2022 har flerspråkig anställningsrådgivning ordnats på verksamhetsstället i Östra centrum. Handledning ges på finska, engelska, arabiska och ryska. Tjänsten erbjuds varannan onsdag. Rådgivningen ordnas av Finlands Flyktinghjälp rf:s projekt Reilu työelämä.

Anställningsrådgivning av Finlands Fackförbunds Centralorganisation (FFC) inleds på försök. Råd ges till exempel om arbetsavtal, löner och arbetstider.

– Det har till exempel förekommit fall där klienter inte har fått lön eller har blivit uppsagda genom ett meddelande. Vi hjälper till att få fram information om arbetstagarens rättigheter och skyldigheter. På så sätt kan vi också förebygga arbetsrelaterat utnyttjande och problem på arbetsplatser, berättar projektplanerare Aino Hautsalo från Helsingfors sysselsättningstjänster.

FFC:s tjänst riktar sig särskilt till unga och invandrare. Rådgivningen är öppen för alla och klienten behöver inte tillhöra ett fackförbund. Tjänsten testas på verksamhetsstället i Böle under tre dagar i maj–augusti. Handledning ges på finska och engelska. Efter försöket kommer man i augusti att ta ställning till om tjänsten ska fortsätta.

Mer information


Reilu työelämä-projektet, Finlands flyktinghjälp rf  (på finska)

FFC:s anställningsrådgivning  (på finska)

Sysselsättningstjänsternas evenemangskalender
Kalendern innehåller information om kommande rådgivningsdagar.