Helsingfors vill underlätta bristen på arbetskraft inom turismsektorerna med ett rekryteringsevenemang

Turismsektorerna har sedan en tid tillbaka återhämtat sig från de utmaningar som coronapandemin medfört, men nu utgör en ökande brist på arbetskraft ett problem. En del av restaurangerna i Helsingfors har varit tvungna att minska sina öppettider eller stänga sina dörrar permanent, och det är inte lätt att få kompetent personal till hotellens receptioner. Helsingfors stad vill hjälpa turismaktörerna att klara av utmaningen.
Fyra personer står utomhus framför en glasvägg. Staden och havet i bakgrunden.
Rekryteringsevenemanget Turismaktörer (Matkailun tekijät) är avsett för arbetsgivare inom turism-, restaurang- och evenemangsbranschen och till arbetssökande som är intresserade av dessa branscher. Bild: Matti Pyykkö

– Turismaktörerna kämpar med problem med glappet mellan arbetskraftsbrist och arbetslösa. Om saken diskuterades mycket också på Resemässan i januari. Helsingfors stad har beslutat svara på detta behov och ordna ett rekryteringsevenemang för alla som är intresserade av turismen, säger Nina Vesterinen, turismchef för Helsingfors stad.

Det avgiftsfria evenemanget ordnas i Paasitorni den 14 februari

Helsingfors stad ordnar rekryteringsevenemanget Turismaktörer (Matkailun tekijät) i samarbete med arbetsgivarna inom turism-, restaurang- och evenemangsbranschen tisdag 14.2.2023 i Paasitorni (på adressen Paasivuorigatan 5 A, 2:a våningen). I evenemanget kan arbetssökande inom turism på en och samma gång bekanta sig med flera olika arbetsgivare och delta i snabbintervjuer. Evenemanget är öppet för arbetssökande som är intresserade av alla arbetsplatser inom turismsektorerna, och det finns ett tiotal arbetsgivare på plats, såsom hotell, besöksmål och evenemangsarrangörer.

Rekryteringsevenemanget är avgiftsfritt och kräver ingen förhandsanmälan. Arrangörerna önskar att de arbetssökande tar med sig sitt CV för snabbintervjuer. Deltagarna kan ta med sig också en portfölj eller ett presentationsbrev om de vill.

– Rekryteringsevenemanget Turismaktörer (Matkailun tekijät) är ett evenemang för arbetssökande som ordnas av Helsingfors stad. Evenemanget är uteslutande avsett för arbetsgivarna inom turism-, restaurang- och evenemangsbranschen och till de arbetssökande som är intresserade av dessa branscher. Vårt gemensamma mål är att föra samman arbetstagare och arbetsgivare, säger Juha Riehunkangas, expert för nätverkssamarbete hos Helsingfors stad.

Rekryteringsevenemanget är en del av partnernätverket Helsingin tekijäts verksamhet

Rekryteringsevenemanget Turismaktörer (Matkailun tekijät) är en del av partnernätverket Helsingin tekijäts verksamhet. Nätverkssamarbetet ger aktörerna inom turism-, evenemangs- och restaurangbranschen aktuell information, verktyg för att utveckla sin egen verksamhet samt omfattande möjligheter till att skapa nätverk.

– Rekryteringsevenemanget Turismaktörer (Matkailun tekijät) är ett typexempel på de åtgärder som Helsingfors stad kan och vill erbjuda partnerna i vårt nätverk. Det har varit glädjande att se hur såväl stora som mindre företag har velat delta i rekryteringsevenemanget, fortsätter Riehunkangas.

Nätverket Helsingin tekijät är öppet för företag och organisationer som vill inrikta sig på Helsingfors-varumärket och tillsammans förbinda sig till att utveckla Helsingfors till en hållbar och smart turist- och evenemangsstad. Företagen och organisationerna vill tillsammans öka Helsingfors internationella välkändhet och föreställningen om Helsingfors.

Läs mer

Rekryteringsevenemanget Turismaktörer (Matkailun tekijät) evenemangssidan (på finska)

Nätverket Helsingin tekijät websidan